Logotip Založbe Aristej
ALI JE TO ZMOTA?

Gorazd Andrejč:

RELIGIJSKI POJMOVNIK ZA MLADE

(zbirka Pojmovniki, 10. knjiga, 2018)

Ilustracije: Izar Lunaček

Grafična podoba: Jernej Borko

Urednica: Emica Antončič

ISBN 978-961-220-123-4

Format 16,5 x 24 cm, barvni tisk, ilustracije, fotografije, integralna (poltrda) vezava, 144 str.

Poglej v knjigo:

Kazalo Uvod

Gorazd Andrejč v svojem Pojmovniku religijo obravnava iz perspektiv različnih znanstvenih disciplin: zgodovine, sociologije, antropologije, politologije, filozofije, pa tudi teologije in religiologije, ki kombinira metode omenjenih disciplin:

»Prav zaradi tega, ker je religija polje kulturnih bojev, vkopanih mnenj, neredko močnih čustev, včasih pa celo vojn, moramo biti pri njenem preučevanju pozorni, potrpežljivi, natančni in odprtega uma. Religije se je, kot vsakega družbenega pojava, treba lotiti kritično in znanstveno. Nerazumevanje religijskih pogledov na življenje (če smo nereligiozni), in obratno, nerazumevanje ali obtoževanje ateističnega pogleda na življenje in religijo (če smo religiozni) sta navadno znak pomanjkanja posluha za druge in drugačnost. Kakršnokoli je že naše stališče do religije, duhovnosti, boga ali bogov, je družbeni dialog med neverujočimi in verujočimi neizogiben, če želimo živeti v vsaj minimalno urejeni in svobodni politični skupnosti.«

Avtor: Gorazd Andrejč, ki je na začetku svoje poklicne poti poučeval filozofijo na II. gimnaziji v Mariboru, je doktoriral iz filozofije religije na Univerzi v Exetru v Veliki Britaniji. Trenutno je predavatelj in raziskovalec na več fakultetah in inštitutih v Sloveniji in tujini.