Logotip Založbe Aristej
Prehranski pojmovnik za mlade

Maja Godina – Golija:

PREHRANSKI POJMOVNIK ZA MLADE

(zbirka Pojmovniki, 5. knjiga, 2006)

Ilustracije: Izar Lunaček

Oblikovanje: Nenad Jelesijević

Urednica: Emica Antončič

ISBN 961-220-054-8

Format 16,5 x 24 cm, barvni tisk, več kot 100 fotografij in ilustracij, integralna (poltrda) vezava, 128 str.

ZNAK KAKOVOSTI

Poglej v knjigo:

Kazalo Tipična stran

Prehranski pojmovnik za mlade razkriva, kako so se ljudje prehranjevali v prazgodovini, antiki in srednjem veku, kako je Evropa z odkritjem novih kontinentov dobila nove jedi in pijače, kako so na spreminjanje jedi in obrokov vplivali čas, geografsko in družbeno okolje, kako so se skozi zgodovino oblikovale navade pri jedi, kako se je prenašalo kuharsko znanje in katere tehnološke in kulinarične inovacije so zaznamovale naše življenje. V knjigi se seznanimo tudi z jedmi, ki so jih pripravljali ljudje na slovenskem podeželju in v mestih, spoznamo, kako je dobra meščanska kuha vplivala na slovensko prehranjevalno kulturo in kdaj je sploh nastal pojem slovenska narodna jed. Na koncu vsakega poglavja je objavljen še recept za tipično jed (npr. rimsko, srednjeveško, meščansko, slovensko narodno …).

Maja Godina – Golija je etnologinja in znanstvena sodelavka Inštituta za slovensko narodopisje Slovenske akademije znanosti in umetnosti.