Logotip Založbe Aristej
GLASBENI POJMOVNIK ZA MLADE

Rajko Muršič:

GLASBENI POJMOVNIK ZA MLADE

(zbirka Pojmovniki, 9. knjiga, 2017)

Ilustracije: Izar Lunaček

Grafična podoba: Jernej Borko

Urednica: Emica Antončič

ISBN 978-961-220-114-2

Format 16,5 x 24 cm, barvni tisk, ilustracije, fotografije, integralna (poltrda) vezava, 144 str.

ZNAK KAKOVOSTI

Poglej v knjigo:

Kazalo Uvodne misli

Avtor bralca popelje skozi vsakdanja in nevsakdanja soočanja ljudi z glasbo: od poslušanja do petja, od podkultur do zvezdnikov, od snemanja do koncerta, od plesa do transa ... , pri čemer postavi v ospredje popularno glasbo in glasbe ljudstev sveta.

»Po vseh anketah zadnjih desetletij je glasba najpomembnejša prostočasna aktivnost mladih, tako poslušanje kot tudi aktivno ukvarjanje z njo. Pri tem moramo upoštevati, da glasbi sledijo še druge dejavnosti, kot uporaba mobilnih telefonov, igranje računalniških iger in skrb za videz, ki so vse povezane z njihovo najljubšo glasbo.
Nasploh velja preprosto pravilo: mlajši se ogrevajo za takšno glasbo in ples, ki zbujata pri starejših zgražanje. Svet, v katerem se znajdejo zaporedne generacije, se venomer spreminja. Starejši imajo povsem drugačno izkušnjo od mlajših. Za vsako generacijo posebej pa je ključna uglasitev z vrstniki.”

Avtor: Rajko Muršič je etnolog in kulturni antropolog, redni profesor na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete v Ljubljani in velik ljubitelj glasbe.