Logotip Založbe Aristej
Pustolovščine mravljinca Krišofa

Milan Petek Levokov:

PUSTOLOVŠČINE MRAVLJINCA KRIŠTOFA

(zbirka Iva, 5. letnik, 7. knjiga, 2009)

Ilustracije: Nina Lovišček

Oblikovanje: Didi Šenekar

Urednica: Emica Antončič

ISBN: 978-961-220-070-1

Format: 12,8 x 19,8 cm, barvni tisk, trda vezava, 48 str.

Poglej v knjigo:

Kazalo Zadnja stran ovitka

Pustolovščine mravljinca Krištofa so zbirka osmih živalskih pravljic, katerih glavni junak je mravljinec Krištof, ki živi v velikem mravljišču na robu gozda skupaj s tisoči drugih črnih mravelj. Od svojih prijateljev se razlikuje po tem, da je zelo radoveden in v tej radovednosti tudi silno pogumen. Krištof je osvajalec novih svetov, ko se na drevesnem listu poda čez Veliko vodo (ribnik) in ugotovi, da je svet okrogel kot buča, ali ko si na metuljevih krilih ogleda še večje mravljišče na drugi strani gozda (človeško mesto). Krištof je tudi junak, ko si s prijatelji radovedno ogleduje velikane (ljudi) in jih prežene (ljudje umaknejo svoj piknik pred mravljami).

Milan Petek skozi zabavne zgode in nezgode ter s pomočjo duhovitih metafor in besednih iger pripoveduje o relativnostih velikih in malih svetov. Njegove pravljice so primerno branje za majhne otroke, ko se njihov mikro svet (dom) prične širiti navzven, v večji svet (kje zahaja sonce, kako visoko je luna, kaj je na drugi strani gozda, ali obstajajo še druga mravljišča?), veliko užitka pa z duhovitimi asociacijami in čistim slogom nudi tudi odraslemu bralcu. V slovensko mladinsko leposlovje prinaša Petek svežino in novega, izvirno oblikovanega živalskega junaka.

Milan Petek Levokov (1960), po poklicu sodnik, piše prozo tako za odrasle kot za otroke in mladino. Pustolovščine mravljinca Krištofa so njegova 12. knjiga za otroke.