Logotip Založbe Aristej
SVET V KAPLJI ROSE

Maja Lavrač:

SVET V KAPLJI ROSE

Mojstri kitajske pesniške tradicije iz obdobja dinastije Tang (618−907)

Urednica: Emica Antončič

Kaligrafija: Chikako Shigemori Bučar

Grafična podoba: Matjaž Wenzel - MILIMETER

ISBN: 978-961-220-122-7

Format 16 x 23,5 cm, črno-beli tisk, broširano, 180 str.

Poglej v knjigo:

Vsebina Uvodne strani

Bralec lažje razume in podoživi pesem, ko ve za neprestane spopade za oblast, upore, krivice, trpljenje navadnih ljudi ter prilagajanja in selitve, v katere so bili v takšnih okoliščinah prisiljeni tudi sami pesniki – predvsem zaradi arogantne in skorumpirane uradniške elite. Interpretacija prav tako sledi vsem trem tradicionalnim miselnim tokovom, prisotnim v kitajski družbi tudi v času vladavine dinastije Tang: konfucianizmu, daoizmu in budizmu.

Kitajska je bila v obdobju dinastije Tang najmočnejša, najbogatejša in v mnogih pogledih najnaprednejša dežela na svetu. Danes, ko moč in pomen Kitajske v globalnem svetu spet rase in se povečuje tudi zanimanje zanjo in za njeno kulturo, je ta knjiga odlično čtivo za vse, ki bi želeli spoznati tradicijo, ki leži v temeljih današnje kitajske kulture, evropocentričnemu pogledu še zmeraj nerazumljene in tuje.

Avtorica: Maja Lavrač je predavateljica kitajske književnosti in prevajanja kitajskih literarnih besedil na Oddelku za azijske študije Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.