Logotip Založbe Aristej
ARISTOTEL IN METAFIZIKA

Vasilis Politis:

ARISTOTEL IN METAFIZIKA

Routledgev filozofski vodnik

(zbirka Dialogi, XIV. letnik)

Naslov izvirnika: Aristotle and the Metaphysics (Routledge Philosophy Guidebook)

Prevod: Klemen Jurjec

Urednik in prirejevalec prevoda: Boris Vezjak

ISBN: 978-961-220-091-6

Format 14 x 23 cm, črno-beli tisk, broširano, 302 str.

Poglej v knjigo:

Kazalo

Boris Vezjak:Metafizika je tisto izzivalno področje iskanja odgovorov o stvarnosti okoli nas, kamor metoda znanosti ne seže in kjer se filozofi velikokrat počutijo najbolj doma. Kaj dejansko biva in je bivajoče, iz česa je sestavljeno, kaj je bistvo posamezne stvari, kaj ustvarja substancialnost stvari, katere vrste stvari obstajajo in zaradi česa so? Sleherna metafizična ali ontološka teorija pa še danes ne zmore mimo najpomembnejšega dela v zgodovini filozofije, ki so ga pod istim naslovom uredili Aristotelovi komentatorji.

Politisov izčrpen prikaz Aristotelove Metafizike ponuja tisto najboljše, s čimer je mogoče postreči bralcu brez poprejšnje izobrazbe: do konca uvajalsko ubran in s tem enostaven vpogled in razumevanje enega najbolj zagatnih, a tudi ključnih del antičnega sveta, ne da bi pred tem že morali zagristi v miselni ali terminološki okvir velikega Aristotela.

Politis v svoji analizi dekonstruira osnovna vprašanja, značilna za Aristotelovo teoretsko raziskovanje, nato pa se s pomočjo logičnih izpeljav brez dodatnih napotkov elegantno sprehodi skozi osnovne argumente iz Metafizike. Pri tem sledi temam in problemom besedila, ki jih smiselno dopolnjuje s podatki o ozadjih Aristotelovih idej ter sleherno interpretacijo izčrpno umešča v sodobno in živo filozofsko razpravo.

Avtor: Vasilis Politis predava antično filozofijo na Trinity College na univerzi v Dublinu in je splošno uveljavljen komentator korpusov Platonovih in Aristotelovih del.